Porton
Blog

Što posjetiti?

Jedinstvena kombinacija razvedene obale s brojnim poznatim gradovima na obali i šarmantnim manjim ribarskim mjestima te unutrašnjosti s pitoresknim brežuljcima i srednjovjekovnim gradićima, uz dva planinska masiva, čine Istru idealnom destinacijom za sve ljubitelje prirode i aktivnog odmora.

Razvedena obala poluotoka dijeli se na sjevernu, južnu i istočnu, a najpoznatije atrakcije na istarskoj obali koje treba posjetiti su:

  • Limski kanal, zaljev između Vrsara i Rovinja na zapadnoj obali,
  • Nacionalni park Brijuni te
  • Rt Kamenjak u Premanturi na južnoj obali.

Unutrašnjost Istre vrvi impresivnim brežuljcima koji se vijugavim cesticama spuštaju u nizine i udoline gdje su djelovanjem sila na krški teren nastale i poznate jame:

  • Pazinska jama u Pazinu
  • Jama Baredine nedaleko Poreča
  • Feštinsko kraljevstvo kraj Žminja

Iako Istra ima preko tisuću jama i špilja, Pazinska jama te Pazinski i Zarečki krov koji se protežu dolinom Pazinčice glavna su atrakcija u središnjoj Istri i zaštićeni krajolik. Brojni slapovi unutar središnje Istre svoju punu čar pokazuju u proljeće i jesen kada obiluju vodom, od kojih se izdvajaju slap Sopot, Benkovski slap i slapovi Butonige.

Ljubitelji planinarenja u Istri mogu osvajati planine Učka i Ćićarija, dva planinska masiva s brojnim uređenim pješačkim i planinarskim stazama, a kanjon Vela Draga, smješten na zapadnim padinama Učke također je popularna atrakcija za planinare, ali i penjače!

Želite doživjeti sve ljepote Istre kroz aktivni odmor? Pronađite svoju aktivnost ovdje.

Najpoznatije kulturne atrakcije u Istri

Istražite brojne kulturno-povijesne atrakcije tijekom vašeg boravka u Istri: posjetite brojne rimske spomenike, srednjovjekovne dvorce i utvrde, pitoreskne gradiće na brežuljcima i starogradske jezgre obalnih ribarskih mjestašca. Otkrijte brojne mistične crkve čije zidove krase očuvane freske!

Rimski spomenici u Istri

Impresivni rimski spomenici u Istri i danas su najbolje očuvani u Puli! Obilazak pulske Arene, šeste po veličini koju su Rimljani izgradili, neće vas ostaviti ravnodušnima. Šetnja po Puli otkrit će i ostale vrijedne ostavštine rimskog razdoblja: Augustov hram na Forumu, Slavoluk Sergijevaca te Malo rimsko kazalište.

Posjetite li Poreč, zamijetit ćete jedinstvenu arhitekturu njegovog starog dijela, a dvije najpoznatije ulice za šetnju starim gradom, Cardo i Maximus, sežu upravo – u rimsko doba!

Srednjovjekovne utvrde i dvorci u Istri

Utjecaj kulture srednjeg vijeka u Istri najljepše se očituje u brojnim sačuvanim utvrdama i srednjovjekovnim dvorcima. Posjetite neke od njih:

  • Kaštel Pazin, Kaštel Pietrapelosa Buzet, Dvigrad, Kaštel Morosini-Grimani, Kaštel Boljun,
  • Srednjovjekovni gradići: Motovun, Grožnjan, Oprtalj, Završje.

Freske u Istri

Posjetite crkve u Istri i divite se primjerima srednjovjekovnog zidnog slikarstva i radovima brojnih majstora! Najpoznatija očuvana freska je „Ples mrtvaca“ iz 1474. godine koja se nalazi u crkvici Svete Marije na Škriljinah kraj Berma!

Sve o kulturno-povijesnim atrakcijama Istre te kako ih posjetiti saznajte ovdje.

Gastronomija u Istri

Volite li ribu ili meso? Na pravom ste mjestu za oboje! Istarska kuhinja spoj je utjecaja mediteranske gastronomije na obali, te kontinentalne tradicionalne u unutrašnjosti, a Istra je već nekoliko godina proglašena najboljom maslinarskom regijom na svijetu.

Dok na obali možete uživati u ribljim i morskim specijalitetima, u unutrašnjosti Istre upustite se u istraživanje tradicionalne kuhinje i njenih glavnih domaćih namirnica, mesa i suhomesnatih proizvoda, gljiva i tartufa, domaćih sireva te slatkih mednih proizvoda. Brojni vinari diljem poluotoka svojim će vrhunskim vinima i domaćim likerima osvježiti i okrijepiti svakog gosta.

Detaljnije o istarskoj gastronomiji i degustacijskim turama u Istri saznajte ovdje.

Želite provesti odmor u Istri, ali Vam treba više informacija? Obratite nam se na sales@porton.hr, u najkraćem ćemo roku odgovoriti na Vaš upit.