Porton
Blog

Kulturno-povijesne atrakcije

Tijekom svog odmora u Istri, istražite brojne kulturno-povijesne atrakcije i upoznajte bogatu baštinu poluotoka. Jeste li znali da je pulska Arena po veličini šesti amfiteatar na svijetu izgrađen od strane Rimljana ili da je Eufrazijeva bazilika u Poreču uvrštena na UNESCO-v popis svjetske baštine? Od rimskih spomenika, srednjovjekovnih utvrda pa do zanimljivih muzejskih postava, doživite Istru kroz njenu kulturu i povijest.

Rimski spomenici u Istri

Doživite duh antičkih vremena u Puli! Svoj obilazak započnite razgledom pulske Arene, veličanstvenog amfiteatra, koji je nekada služio nemilosrdnim borbama, a danas je pozornica za mnoge domaće i svjetske izvođače. Nastavite obilazak antičkih spomenika šetnjom kroz Slavoluk Sergijevaca te posjetom obližnjem Malom rimskom kazalištu! U neposrednoj blizini čeka Vas i impresivni Augustov hram na pulskom Forumu.

Ostatke antičkih građevina blizu Pule možete vidjeti i na Brijunima, poluotoku Vižula te na arheološkom nalazištu Nezakcij.

Doživljaj antike potražite i u Poreču! Dvije glavne rimske ulice, Cardo i Maximus, vode do šarmantnih uličica starog grada te do impresivne Eufrazijeve bazilike. Ranokršćanska građevina iz 6. stoljeća jedinstveno je kulturno dobro i zbog toga uvrštena na UNESCO-v popis svjetske baštine. Na obližnjem Trgu Marafor potražite ostatke rimskih hramova posvećenih raznim božanstvima!

Srednjovjekovne utvrde i gradići u Istri

Posjetite srednjovjekovne gradiće u Istri i saznajte bogatu prošlost koju čuvaju njihove kamenite ulice! Mnogi od njih imaju u potpunosti očuvane ostatke utvrda te impresivnu gradsku arhitekturu! Doživite šarmantne vijugave ceste koje vode do istarskih gradića smještenih na brežuljcima. Uz čašu dobrog vina, uživajte u nevjerojatnim pogledima koji se pružaju pred Vama! Neki od srednjovjekovnih gradića i mjesta u Istri koje morate posjetiti su: Motovun, Grožnjan, Oprtalj, Završje, Momjan, Buzet, Pićan, Gračišće, Draguć, Grimalda, Labin.

Koje kaštele posjetiti u Istri? Posjetite kaštele u Istri koji nude nezaboravno iskustvo:

  • Kaštel Pazinsagrađen iznad velebne Pazinske jame, kaštel u Pazinu je najstarija očuvana fortifikacijska utvrda u Istri! U pazinskom kaštelu možete razgledati stalne i aktualne postave njegova dva muzeja – Etnografskog muzeja Istre te Muzeja Grada Pazina,
  • Kaštel Morosini-Grimani, Svetvinčenatočuvani srednjovjekovni dvorac u Svetvinčentu možete posjetiti uz prethodnu najavu. Tijekom ljetnih mjeseci kaštel je nerijetko domaćin raznih kulturnih festivala i predstava za djecu koji na interaktivan način predstavljaju njegovu burnu povijest!
  • Castle Belaj– nekadašnji ladanjski dvorac u središnjoj Istri danas je pretvoren u vinski podrum i fine dining restoran gdje možete kušati specijalitete središnje Istre te degustirati vina s imanja Belaj!

Ribarska mjesta u Istri

Iskusite šarm ribarskih gradova i mjesta u Istri, prošećite rivama i šetnicama, doživite zalazak sunca i uživajte u ukusnim specijalitetima lokalnih konoba i restorana. Ovo su najljepši ribarski gradići i mjesta u Istri: Novigrad, Fažana, Vrsar, Trget.

Freske u Istri

Ljubitelji slikarstva ne smiju propustiti posjet crkvama u Istri čije zidove krase očuvane srednjovjekovne freske! Najpoznatija freska „Ples mrtvaca“ iz 1474. nalazi se u crkvici Sv. Marije na Škriljinah blizu Berma, koju uz prethodnu najavu možete razgledati.

Muzeji u Istri

Otputujte u prošlost i doživite kulturnu baštinu Istre kroz jedinstveno iskustvo! Ovi muzeji u Istri idealni su kulturni doživljaj za djecu i odrasle:

  • Ekomuzej Istrian de Dignan, Vodnjan
  • Ekomuzej Batana, Rovinj
  • Mali muzej rudarstva, Centar za posjetitelje Arsia, Raša

Istražite Istru i njene najljepše kulturno-povijesne atrakcije. Za više informacija, obratite nam se na sales@porton.hr!