Porton
Blog

Gastronomija

Dobrodošli u gastronomski raj Mediterana! U Istri možete uživati u tradicionalnim jelima unutrašnjosti te morskim specijalitetima na obali, a na privatnim degustacijskim turama kušajte najfinija nagrađivana vina, maslinova ulja, pršute i suhomesnate proizvode te tartufe!

Najbolja istarska jela

Upoznavanje gastronomije u Istri nije potpuno bez degustacije najboljih istarskih jela koja se prave po tradicionalnoj recepturi od domaćih namirnica. Neka od tradicionalnih jela u Istri koja ne smijete propustiti su:

  • Maneštra – gusta juha od krumpira, mrkve i graha koja se najčešće pravi s domaćom svinjetinom ili sezonskim dodatnim povrćem
  • Fuži, pljukanci, ravioli – domaća ručno rađena tjestenina karakteristična za istarsko podneblje koja se servira s umacima od divljači, tartufa, šparoga, pršuta, ili boškarina
  • Čripnja ili istarska peka – tradicionalna istarska peka koja se priprema satima može biti kombinacija mesa i krumpira, ili morskih plodova, ribe i krumpira.

Konobe, restorani i agroturizmi u Istri

Dok ćete u konobama i agroturizmima češće na meniju pronaći tradicionalna jela, a nerijetko ćete se za kušanje probranih specijaliteta morati najaviti nekoliko dana unaprijed, u restoranima diljem Istre uz tradicionalna jela može probati i specijalitete istarske kuhinje spravljene na moderni način koji uključuju najfinije namirnice s poluotoka, a nerijetko morske i mesne kombinacije s tartufima.

Ekskluzivni restorani i konobe u Istri

Ljubitelji hrane koji žele fine dining gastronomsko iskustvo u Istri, svoja nepca mogu razmaziti u nekoliko vrhunskih restorana i konoba u Rovinju i Istri:

  • Restoran Monte i restoran Agli Amici, Rovinjrestorani nagrađeni jednom Michelinovom zvjezdicom pravo su mjesto za gurmane koji žele isprobati modernu i kreativnu kuhinju vrhunskih rovinjskih chefova,
  • Restoran Cap Aureo i restoran La Puntulina, Rovinj – restorani uvršteni u prestižni Michelin guide koji na meniju nude suvremene mediteranske specijalitete,
  • Restoran Zigante, Livade – priznati restoran smješten u Livadama podno Motovuna poznat je po vrhunskim jelima s tartufima,
  • Konoba Batelina, Banjole – vrhunska konoba na jugu poluotoka poznata po ribljim i morskim specijalitetima od provjerenih domaćih namirnica.

Degustacijske ture u Istri

Upoznajte gastronomiju u Istri kroz privatne degustacijske ture koje su ujedno i poučne. Rezervirajte svoj termin, i kroz edukativnu degustacijsku turu saznajte sve kako se prave te kako se kušaju vrhunska istarska vina, pršuti, maslinova ulja, i tartufi.

Vinske degustacije i ture u Istri

Mnoge impresivne vinarije u Istri nude mogućnost privatnih degustacijskih tura koje Vas uvode u vinski svijet Istre i njegove tri najvažnije autohtone sorte: malvaziju, teran i muškat. Ovo su neke od vinarija gdje možete rezervirati termin za vinsku turu te uz kapljicu vrhunskog istarskog vina uživati u pogledima na pitoreskne istarske vinograde:

  • Vinarija Kozlović, Momjan
  • Vinarija Matošević, Sveti Lovreč
  • Vinarija Roxanich, Motovun
  • Vinarija Kabola, Buje.
  • Karlić tartufi, Paladini
  • Prodan tartufi, Buzet
  • Natura tartufi, Buzet
  • Miro tartufi, Motovun.

Lov na tartufe u Istri

Gdje rastu tartufi u Istri i kako doći do njih? Saznajte odgovore u privatnoj turi lova na tartufe koju možete rezervirati kod lokalnih istarskih tartufara. Avanturistička tura lova na tartufe provest će vas kroz neka od tartufarskih nalazišta, naučit ćete razliku između crnog i bijelog tartufa, a nerijetko ćete ovo iskustvo okruniti jelom začinjenim s tartufima. Gdje rezervirati lov na tartufe?

Degustacija maslinovog ulja

Maslinovo ulje u Istri neizostavna je namirnica kod pripreme svakog jela, a nerijetko se koristi i kao začin u kolačima. Vrhunsku kvalitetu maslinova ulja u Istri potvrđuje činjenica da je proglašena najboljom maslinarskom regijom na svijetu, stoga je posjet uljari tijekom vašeg odmora u Istri obavezan. Gdje kušati maslinova ulja u Istri? Vođene degustacije uz najavu možete rezervirati u Kući istarskog maslinovog ulja gdje ćete kušati ulja iz cijele Istre, ili zatražite termin za degustaciju kod nekog od uljara diljem poluotoka!

Degustacija pršuta u Istri

Pršut pravljen po starim tradicionalnim istarskim recepturama uz ostale tipične suhomesnate proizvode istarskog podneblja – kobasice, ombolo, pancetu – isprobajte u vođenim degustacijskim turama kod nekih od nagrađivanih istarskih pršutara:

  • Pršutarna Buršić, Vodnjan
  • Pršutarna Dujmović, Kringa
  • Pršutarna selo Mekiši, Mekiši.

Koje su najbolje degustacijske ture u Istri, i gdje ih rezervirati? Obratite nam se na sales@porton.hr, rado ćemo Vam pomoći.