Porton
Blog

Šarmantni grad Rovinj

Danas poznato turističko središte, nekoć važna pomorska i ribarska luka, Rovinj stoji na istarskoj obali već gotovo dva tisućljeća. Zbog svoje odlične mediteranske klime, koja Rovinjanima i njihovim posjetiteljima omogućava topla ljeta i blage zime, ovaj je grad izuzetna destinacija u svakom dobu godine.

Povijesni spisi prvi put spominju Rovinj pod imenom Castrum Rubini, koji je osnovan između 3. i 5. stoljeća nakon Krista, iako arheološki nalazi ukazuju na naseljenost već i u prapovijesti. Budući da je smješten na pomorskim putevima između Hrvatske i Venecije, Rovinj je bio utvrđeni gradić od ključne važnosti za sve narode koji su pokušavali zavladati Balkanom. U kasnom srednjem vijeku Rovinj postaje važna ribarska luka, zbog koje se u sam gradić, ali i okolicu, naseljava više tisuća ljudi.

Danas je Rovinj prava mediteranska oaza, u koju svake godine dolaze stotine tisuća turista iz cijelog svijeta, kako bi uživali u blagodatima Jadranskog mora, ugodnoj klimi te odličnoj gastronomskoj ponudi.

Više o povijesti grada Rovinja možete otkriti ovdje. Turizam je u Rovinju procvjetao krajem 19. stoljeća, otvaranjem klimatskog lječilišta Maria Theresia Seehospitz. U lječilište su dolazila djeca iz cijele Austro-Ugarske, ali i Rusije, Poljske i Njemačke. Na prilaznim putevima do lječilišta su se, zbog učestale posjećenosti, otvorili razni objekti, a turizam u Rovinju je nastavio rasti do dana današnjeg.

Danas Rovinj odiše ugođajem malog mediteranskog ribarskog gradića, koji se može osjetiti prilikom brojnih ribarskih večera i sličnih događanja. Zbog svoje bogate povijesti, stanovnika punih priča o lokalnim legendama te bogate gastro-hotelijerske ponude, ovaj gradić je prekrasan spoj modernog i prošlog, velikog i malog te spokojnog i zanimljivog.