Porton
Blog

Što posjetiti?

Uživajte u srednjevjekovnoj venecijanskoj arhitekturi, koja prožima gradsku jezgru i stapa se s pomorskim ugođajem koji vrvi gradom. Ako se jednostavno želite maknuti od gradskih ugođaja, park šuma Zlatni rt, na području starog kamenoloma, idealno je mjesto za opuštanje i upijanje prirode. S druge strane, ako vas zove beskrajno plavetnilo mora, posjetite brojne otoke u rovinjskom arhipelagu.

Rovinj, šarmantni gradić na istarskoj obali, prepun je povijesnih, umjetničkih i geografskih znamenitosti koje valja posjetiti za vrijeme odmora.

Uživajte u srednjevjekovnoj venecijanskoj arhitekturi, koja prožima gradsku jezgru i stapa se s pomorskim ugođajem koji vrvi gradom. Ako se jednostavno želite maknuti od gradskih ugođaja, park šuma Zlatni rt, na području starog kamenoloma, idealno je mjesto za opuštanje i upijanje prirode. S druge strane, ako vas zove beskrajno plavetnilo mora, posjetite brojne otoke u rovinjskom arhipelagu.

U nastavku vam donosimo naše preporuke za ispunjen odmor, upoznavanje s prošlosti i doživljaj prekrasne istarske prirode.


POVIJESNE ZNAMENITOSTI

  • Rovinjska starogradska jezgra – Stara jezgra grada Rovinja odlično je polazište za razgledavanje ostatka grada. Ispunjena je predivnim šarenim zgradama koje plijene pažnju, a prolazeći kroz kamenite ulice brzo ćete se htjeti izgubiti i upoznati svu dubinu venecijanske arhitekture koja je prožeta kroz ovaj grad.
  • Crkva sv. Eufemije – Ovaj najpoznatiji povijesni spomenik u Rovinju mjesto je s kojeg možete upiti sve čari ovog starog gradića. Popnite se na toranj crkve i ostanite očarani čarolijom plavog mora s jedne te intrigom šume s druge strane. Sama je crkva sagrađena na mjestu gdje je nekoć stajala crkva Sv. Jurja, te nazvana po svetici Eufemiji, koja ostala vjerna Bogu za vrijeme mučenja od strane Dioklecijana. Legenda kaže da nitko od tadašnjih stanovnika Rovinja njen sarkofag nije mogao dopremiti na brežuljak, dok se jednog dana nije pojavio dječak sa svoje dvije kravice te, po zagovoru svetice, doveo njene ostatke na danas sveto mjesto.
  • Franjevački samostan – Ova barokna građevina stoji u ulici De Amicis (ulica prijatelja, u prijevodu s latinskog). Istražite 300 godina staru knjižnicu i muzej sakralnih artefakata koji se nalaze u prostorijama samostana.


INSTITUCIJE

  • Muzej Grada Rovinja – Upoznajte povijest grada Rovinja na jednom mjestu. Uz knjižnicu koja sadrži preko 30.000 knjiga i starih spisa o gradu, kuratori muzeja će vas upoznati s raznim, cijenjenim primjercima umjetnosti i znamenitosti koje su nađene na području grada.
  • Rovinjski Akvarij – Akvarij je dio Pomorskog istraživačkog centra Instituta Ruđer Bošković te svojim posjetiteljima nudi nezaboravan doživljaj pomorskog života Jadrana. Otkrijte svu raznolikost koju Jadransko more skriva u svojim plavim dubinama na jednom mjestu. Ovdje ćete vidjeti razlog zašto je Jadransko more na glasu kao jedno od najčišćih na svijetu te saznati zašto su od antike ljudi naseljavali upravo ove prostore.
  • Ekomuzej batana – Otkrijte povijest rovinjskog moreplovstva šetajući kroz Ekomuzej batana, tradicionalnih rovinjskih brodova s ravnim dnom, koji su u srednjem vijeku parirali kvalitetom izrade, brzinom i izdržljivošću poznatim venecijskim brodovima. Saznajte sve o tome kako su se brodovi gradili, kako se njima plovilo i zašto su uz pomoć njih rovinjski pomorci bili na glasu kao ponajbolji moreplovci sjevernog Jadrana.


GEOGRAFSKE ZNAMENITOSTI

  • Otok Sveti Andrija – Ovaj najveći otok u rovinjskom arhipelagu poznat je i pod nazivom Crveni Otok. Udaljen samo 15ak minuta plovidbe brodom od Rovinja, idealno je izletno mjesto za ljubitelje prekrasne prirode i dobrih povijesnih priča. Na njemu se nalazi benediktinski samostan, koji je s godinama prenamijenjen u dvorac, njihovu crkvu te, nikada dovršeni i s vremenom zaboravljeni mauzolej.
  • Otočić Banjol – Ovaj otioić je, geografski točnom terminologijom, hrid nedaleko udaljena od rovinjske obale. Površinom od samo 6 tisuća metara kvadratnih, Banjol je intrigantno mjesto koja skriva divnu pećinu.
  • Figarola i Figarolica – ova dva mala, nenaseljena otočića smještena su nasuprot rtu Muča. Dok je Figarola velik nenaseljen otok, od 28 tisuća kvadratnih metara, Figarolica je zanimljiva mala hrid površine četiri puta manje od otočića Banjol. Ovi otočići prekrasna su mala oaza na sjeveru Jadranskog mora, idealna za dnevni izlet udaljen od ljudi.
  • Zlatni Rt – Ova park šuma jedna je od najvećih Rovinjskih atrakcija. Zbog svoje uređenosti, idealno je mjesto za razne sportske aktivnosti, poput trčanja, biciklizam i freeclimbing. Budući da je zona zatvorena za motorna vozila, ova park šuma odlična je obiteljska destinacija, s pregršt sakrivenih plaža za cjelodnevno opuštanje.