Porton
Blog

Čarobna Istra

Što trebam znati o Istri? Istra je regija impresivne prirode, zavidne kulturne baštine i priznate gastronomije - istražite ju! Poluotok kojem je od davnina nadjenut nadimak „Terra magica“ oduševit će svojom razvedenom obalom prepunom skrivenih uvala, ali i mističnom unutrašnjošću gdje iza vijugavih cesta na brežuljcima izviruju očuvani srednjovjekovni gradići. Dobrodošli!

Koliko mi treba do Istre?

Smještena na sjeverozapadu Hrvatske, Istra je brzo i lako dostupna autocestom A1 koja se kasnije kroz tunel Učka spaja na Istarski ipsilon, stoga na poluotok stižete unutar nekoliko sati vožnje autom.

Međunarodna zračna luka u Puli nudi brojne nacionalne i interkontinentalne letove, dok je međunarodna zračna luka u Veneciji udaljena svega 3.5 sata vožnje autom. Iz Austrije, Slovenije i Italije u Istru se dolazi unutar nekoliko sati, a najdulje jednog dana.

Morskim prometom Istra je povezana sa susjednim otokom Cresom, sjevernom Dalmacijom te Italijom. Jednodnevni izleti iz Istre mogući su svakodnevnim trajektnim linijama.


Kada posjetiti Istru?

Istra, kao regija Mediterana uživa topla ljeta te blage zime na obalnom području s nižim temperaturama u unutrašnjosti. Ljeto u Istri je idealno za ljubitelje dugih sunčanih dana i toplih večeri, dok su jesen i proljeće u Istri idealni za aktivni odmor s brojnim pješačkim i biciklističkim stazama koje se međusobno isprepliću duž poluotoka.

Želite li posjetiti Istru tijekom zime, dočekat će vas nešto hladnije temperature, ali i prilika za planinarenje na Učki i Ćićariji, dvijema planinama koje tvore geografsku granicu regije s kojih se pružaju fantastični pogledi na cijeli poluotok, a za vedrih dana čak i na Velebit, Julijske Alpe i Dolomite. Ovisno o načinima na koji želite provesti svoj odmor, Istra je cjelogodišnja destinacija za aktivni odmor i vrhunski doživljaj!

Središnja Istra idealna je za sve koji žele aktivni odmor tijekom proljeća, jeseni, ali i zime! Istražite brežuljke, srednjovjekovne gradiće, slapove i jame kroz mrežu označenih staza za biciklizam i pješačenje. Odvažite se na uspon i osvajanje Učke i Ćićarije ili kanjona Vela Draga.

Posjetite agroturizme gdje možete kušati specijalitete tradicionalne istarske kuhinje, a ljubazni domaćini približit će ljepotu življenja u središnjoj Istri i sklada s prirodom! Posjetite središnju Istru u proljeće kada se priroda budi i daje svoje prve plodove na stol – ukusne i zdrave šparoge. Otkrijte boje jeseni i njihove okuse: tartufe, maslinovo ulje, kestene, mlado vino i pršut.

Obala u Istri je prepuna šarmantnih ribarskih mjesta! Doživite autentični život na moru u Istri i njegove susretljive domaćine koji na rivama obalnih gradova nutkaju prolaznike svojim domaćim specijalitetima te pozivaju na ukusnu večeru. Uživajte u svježe ulovljenim plodovima mora i ribljim specijalitetima, dok njima nazdravljate čašom vrhunskog istarskog vina. Istražite plaže u Istri i uživajte u čistoći mora, a u sjenama obližnjih borova potražite svoje mjesto za odmor. Odvažite se na avanturu i upoznajte obalu te podmorje Istre na jedinstveni način: ronjenjem, kajakom, surfanjem ili jedrenjem.